FR : +32 (0)475 738 520 - NL : +32 (0)470 84 05 95 info@eeaward.be

Ontdek de winnaars 2019 !

 
 

CIRCULAR ECONOMY AWARD

Laureaat : Usitoo – Xavier Marichal – Anderlecht

Usitoo is een cooperatieve die ernaar streeft om de huur opnieuw populair te maken en iedereen de kans te bieden om al wat hij of zij minder dan tien keer per jaar te huren in plaats van te kopen. Ook kan iedereen zijn eigen objecten via het platform verhuren in ruil voor huurkredieten.

Laureaat ex-aequo : CRM Group – Norma Barbaresco – Luik

De CRM is al 4 jaar bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van een origineel proces om aluminium afval (dunne en lichte verpakkingen) beter te recycleren en te valoriseren. De bedoeling ervan is ze te transformeren in industriële producten met een hoge toegevoegde waarde en door te streven naar bijna-nul -afval. De circulaire economie en ‘cradle-to-cradle’ staan in het centrum van dit project dat nu klaar is om op de market te worden gezet.

Genomineerd : LaverVert – Edouard Dozot – Namen

LaverVert est une jeune start-up namuroise qui s’est donné pour mission de proposer aux consommateurs des produits d’entretien innovants et respectueux de l’environnement, constitués à base de cendres et d’eau recyclées, récupérées chez des industriels.

Genomineerd : BIGH “La Ferme Abattoir” – Jérôme Ambrozy – Anderlecht

De “Abattoir Farm” bevindt zich op het dak van de nieuwe voedselhal van het slachthuis van Anderlecht. 2000 m• tuinbouwkassen en viskwekerijen en 2000 m• productieve moestuinen vormen de grootste stedelijke dakboerderij in Europa. Door op de daken te telen valoriseert BIGH verloren ruimte, gebruikt de restenergie van het gebouw, vangt het CO2 op en wint het regenwater om de productieplaats te voeden.

 
 

SUSTAINABLE BUILDING AWARD

Laureaat : Thomas & Piron Bâtiment – Simon Cols – Wierde

Het project van het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf Thomas & Piron is veel meer dan een gebouw met positieve energie. Het is in alle opzichten een voorbeeld. Het welzijn van werknemers wordt naar voren gebracht (oprichting van een nieuwe manier van werken). Milieubescherming en duurzaamheid staan centraal (met bijzondere aandacht voor energie, afval, biodiversiteit, waterbeheer en mobiliteit).

Genomineerd : Utopia – Stad Aalst – Arnoud Van Der Straeten

Het project Utopia is vertrokken vanuit de idee de functies van bibliotheek en academie voor podiumkunsten samen te brengen onder één dak binnen de stedelijke context van Aalst. De architecturale beleving, het creëren van betrokkenheid en het realiseren van een uitmuntend project op niveau van duurzaamheid waren de éénduidige vooropstellingen waar ontwerp- en uitvoeringsteam mee aan de slag gingen.

Genomineerd : Galileo Integrated Logistics Support Centre – IDELUX – AIVE – Isabelle Breels – Aarlen

Het Galileo Integrated Logistics Support Center is ontworpen om zijn functies perfect te vervullen en biedt tegelijkertijd hoogwaardige ruimtes, een uitzonderlijke biotoop en een energieprestatie die beter is dan de wettelijke vereisten. Dit gebouw, dat strategisch is voor het Galileo-programma, is uitgerust met een fotovoltaïsche installatie van 65 kWp, 5 geothermische sondes, groendaken, beheersystemen en hergebruik van regenwater.

 
 

SUSTAINABLE EDUCATION AWARD

Laureaat : Stad Gent – Sigrid Eggermont

Op 20 februari’19 gingen 50 Gentse scholieren in debat met Gentse politici over het veranderend klimaat tijdens de Gentse Klimaatarena. Het volledige event werd live gestreamed. 133 deelnemers volgden ruim twee uur de Gentse Klimaatarena op Facebook.Het Facebookevent bereikte inmiddels ruim 36 000 personen, waarvan 49% jongeren dan 25 jaar en 76% jonger dan 34 jaar. De jongeren van My Utopia begeleidden het debat. Een uniek evenement waarin engagement en burgerschap centraal staan.

Genomineerd : La Ferme Pédagogique Maximilien – Yves Wauters – Brussel

Deze unieke educatieve boerderij in Europa wordt gevestigd in het centrum van een hoofdstad en verwelkomt elke dag kinderen en jongeren van kleuterscholen, lager, middelbaar, hoger en universitair. De workshops en activiteiten rond het thema zijn boerderijdieren, composteren, participatieve moestuinen, didactische netelroos, duurzaam voedsel, …

Genomineerd : De Technosphère – Département Enseignement-Formation de la Province de Liège – Valérie Baesch – Luik

Het doel van de Technosphère is het bevorderen van wetenschappelijke en technologische hogeronderwijscursussen die leiden tot beroepen die verband houden met duurzame ontwikkeling en de energietransitie. Gebaseerd op een “SMART Orientation” -benadering, die een combinatie is van serious game-augmented reality – virtual reality, verhoogt het bewustzijn van jongeren in het derde niveau van kwalificerend onderwijs voor de verschijnselen die verband houden met klimaatverandering.

 
 

SUSTAINABLE ENERGY AWARD

Laureaat : AGC Glass Europe – Pierre Carleer – Leuven

AGC Glass Europe besteedt meer dan de helft van haar R & D-inspanningen aan de ontwikkeling van duurzame producten en is al enkele jaren actief in de ontwikkeling van een nieuwe superisolerende beglazing: de vacuümglazing genaamd Fineo. Dankzij de kwaliteiten van dit product kan een vermindering van de milieu-impact van de habitat worden overwogen dankzij een verbetering van de energieprestaties.

Genomineerd : Sink Float Solutions Europe – Ch. Stevens – Fleurus

Dit bedrijf biedt een oplossing voor de mechanische opslag van elektriciteit op zee en heeft een systeem uitgevonden en gepatenteerd voor het beheer van de verstoring van hernieuwbare energie (wind en zon), tegen een kostprijs van 5 tot 20 lager dan batterijen. Bovendien geen visuele overlast, geen zeldzame metalen en 100% recycleerbare materialen …

Genomineerd : Walvert – Patrick Parisi – Thuin

Walvert bestudeert, concretiseert, bouwt en beheert biomethanatie-eenheden op basis van een circulair, lokaal, ecologisch en duurzaam model dat er vooral op is gericht de milieu-impact van energieproductie te verminderen. Deze eenheden kunnen grote hoeveelheden landbouwafval en ander organisch afval verwerken. De combinatie met een cogeneratiemodule maakt het mogelijk om groene stroom te produceren voor 1500 huishoudens en warmte lokaal te distribueren.

 
 

SUSTAINABLE FOOD AWARD

Laureat : Too Good To Go – Kenny Defrijn – Gent

Too Good To Go verbindt de lokale handelaar en producent met overschotten, rechtstreeks met de consument via de app op je smartphone. Door een maaltijd te redden via Too Good To Go geniet je van overheerlijk eten, dat anders in de vuilnisbak was terechtgekomen. De handelaar vermindert actief zijn verspilling, wordt bewust van zijn verspilling en krijgt daarnaast nieuwe klanten over de vloer. Zo draagt iedereen op een positieve manier zijn steentje bij tot een betere wereld.

Genomineerd : enVie – Cecile Schmidt – Anderlecht

enVie is een sociale onderneming die soepen biedt die rijk zijn aan verplichtingen: elke fles soep wordt in Brussel bereid uit overtollige verse groenten die door Belgische producenten worden geleverd en die worden bereid door een gemotiveerd team van werknemers in professionele reïntegratie na werkloosheid lange termijn.

Genomineerd : Sodexo – Florence Rossi – Brussel

Sodexo België bant sinds april 2019 plastic voor éénmalig gebruik uit haar ruim 1000 restaurants. De onderneming heeft besloten om wegwerpplastic af te schaffen of vervangen door herbruikbare of recycleerbare oplossingen, en dit tegen 2020. Deze aanpak past binnen de campagne “Mission Zero Waste” tegen afval waarin naast wegwerpplastic ook de andere afvalstromen zoals voedselafval worden aangepakt.

 
 

SUSTAINABLE MOBILITY AWARD

Laureat : CVBA Brabo – Koen De Groof – Antwerpen

CVBA Brabo staat al sinds 1931 in voor het beloodsen en het meren en ontmeren van zeeschepen in de Antwerpse haven. Ter ondersteuning van deze activiteiten heeft het bedrijf een vloot van 45 meerboten, die allen werden aangedreven met een dieselmotor. Een voorafgaande analyse van het gebruik van deze meerboten heeft aangewezen dat een elektrische aandrijving operationeel haalbaar was. Samen met onze “huisleverancier”, de Nederlandse scheepswerf Schlieker, hebben we dan ook de allereerste full electric meerboot ontwikkeld. Deze is nu operationeel. Doel is om op termijn voor een aanzienlijk deel van onze vloot over te schakelen op een elektrische aandrijving.

 
 

Luminus Premium Award

Laureaat : LaverVert – Edouard Dozot – Namen

Laver Vert is een start-up uit Namen die innovatieve en milieuvriendelijke schoonmaakproducten aanbiedt, gemaakt van gerecycleerde as en water, afkomstig van industriële bedrijven.

 

International Polar Foundation Award

Laureat : Bout2Bois – De timmerwerkplaats van la Ferme Nos Pilifs – Brussel

De timmerwerkplaats Bout2Bois heeft mensen met een handicap in dienst en maakt gebruik van hout uit verschillende bronnen (tuinafval, houtsites, …) dat als afval beschouwt wordt. Na het sorteren, opschonen, recyclen en verwerken, herleven deze materialen in de vorm van verschillende objecten in retailkanalen of specifieke bestellingen voor individuen, gemeenschappen of bedrijven.

 

Special Jury Award

Lauréat/Laureat : BIGH “La Ferme Abattoir” – Jérôme Ambrozy – Anderlecht

De “Abattoir Farm” bevindt zich op het dak van de nieuwe voedselhal van het slachthuis van Anderlecht. 2000 m• tuinbouwkassen en viskwekerijen en 2000 m• productieve moestuinen vormen de grootste stedelijke dakboerderij in Europa. Door op de daken te telen valoriseert BIGH verloren ruimte, gebruikt het restenergie van het gebouw, vangt het CO2 op en wint het regenwater om de productieplaats te voeden.

 

Premium Media Partner Award

Laureat : Sea2see Eyewear – François van den Abeele

Sea2see Eyewear, opgericht in 2016 door onze landgenoot François van den Abeele, verzamelt en recycleert plastic afval uit de zee met honderden containers in 30 Spaanse havens. Het plastic wordt gerecycleerd en wordt gebruikt om in Italië 100% van hun brillencollectie te produceren en vervolgens door opticiens over de hele wereld te worden verkocht. Een nieuwe visie op zwerfvuil op zee!

Laureaat ex-aequo : Sodexo – Florence Rossi – Brussel

Sodexo België bant sinds begin april 2019 plastic voor éénmalig gebruik uit haar ruim 1000 restaurants. De onderneming heeft besloten om wegwerpplastic af te schaffen of vervangen door herbruikbare of recycleerbare oplossingen, en dit tegen 2020. Sodexo heeft hiervoor een stapsgewijze aanpak uitgewerkt. Deze aanpak past binnen de campagne “Mission Zero Waste” tegen afval waarin naast wegwerpplastic ook de andere afvalstromen zoals voedselafval worden aangepakt.

News

Word partner van de EEAwards 2019

Bedrijven / instellingen zijn zich steeds meer bewust van hun rol en verantwoordelijkheid in het kader van duurzame ontwikkelingskwesties. Maar ze weten ook dat ze niet alleen kunnen handelen... Uw bedrijf / instelling plaatst het respect van de planeet in...

Lees meer

LEDER VAN ONS KAN ER IETS AAN DOEN !

Sinds 2006 heeft de Belgische Energie- en Milieuprijs hulde gebracht aan meer dan 2.400 belgen die alleen of via hun organisaties op een uitzonderlijke manier hebben bijgedragen aan het uitwerken van een duurzame toekomst op lokaal, regionaal en nationaal...

Lees meer

Premium partner


Partners